Как да почистим компютърната мишка?

Случвало ли ви се е да се дразните поради мудния и хаотичен отговор на компютърната мишка? Е, възможно е причината за това да е изтощаващата се батерия, но доста често тя просто е много замърсена. По-долу ще разберете как можете да почистите сензора на мишката и не само това.

как да почистим компютърната мишка
как да почистим мишката

В наше време компютърните мишки които се използват са основно два вида:

  • Безжична оптична мишка
  • Жична оптична мишка(с кабел)

Независимо от вида на мишката, с която работите, натрупването на мръсотия е често срещано явление. Това вероятно бавно ще влоши работата на сензора на мишката, поради което движението и другите реакции на мишката ви просто няма да са достатъчно адекватни.

Както механичните, така и оптичните, независимо дали са жични или безжични, са податливи на натрупване на мръсотия и масла, които идват от събирането на прах върху мишката, тракпада и по пръстите и дланите ни.

В един момент всички, които използват компютър, ще разпознаят необходимостта от почистване на мишката. Когато дойде време за почистване на оптична мишка, движението на показалеца му става спорадично и е вероятно да прескача без причина по екрана.

От друга страна, когато дойде време за почистване на механична или жична мишка, показалецът на мишката ще се придържа в едно положение, докато я движите. Тази публикация ще ви насочи как да почистите и двата вида компютърни мишки.

Ще се радвате да разберете факта, че е много лесно да почистите компютърна мишка. За почистване на и на двата вида мишки са необходими само около 10 минути, но преди това е добре да изясним някой неща.

Как работи компютърната мишка?

Преди да продължите да почиствате мишката си, е разумно да разберете какво всъщност се случва, когато мишката ви се замърси. Това ще ви помогне да знаете частите, които да почистите заедно със сензора. За да знаете какво всъщност се случва, когато се натрупа мръсотия, е доста важно да знаете как работи мишката.

Оптичната мишка разчита на светлината, за да следи движението на курсора. Източникът на тази светлина е интегриран светодиод (LED), който се отразява във фотодиод, известен като сензор за светлина. По този начин оптична мишка използва оптичен сензор и светодиод за преместване на показалеца.

Различията в повърхността под лещата на мишката се изобразяват, докато мишката се движи. Дори посоката се изчислява и движението се симулира от показалеца.

Сега, ако в средата на светлинната комуникация между сензора и светодиода се появи някакъв външен предмет, като например частици прах или косми, това води до непредвидено поведение или безпрепятствено движение.

От друга страна, жичната мишка също има оптична част, която също толкова лесно може да бъде замърсена. Разлика между оптичната и жичната е, че втората се свързва с компютъра посредством USB кабел, но тя е също толкова податлива към замърсяване колкото и оптичната ползваща USB адаптер и батерия.

Накратко, всяка мръсотия, независимо от размера и модела на мишката, може да направи мишката ви бавна. По този начин е жизненоважно да поддържате всички части на мишката чисти.

Как да почистим сензора на мишката?

да почистим сензора
как да почистим сензора

Съвременните оптични мишки обикновено се нуждаят от много по-малко поддръжка в сравнение с остарелите вече мишки с топка, но все пак трябва да се погрижите за тях от време на време. Почистването няма да отнеме повече от десет минути. Добре е да го правите поне веднъж в месеца. Това ще гарантира безпроблемното функциониране на мишката. Следват стъпките за почистване на оптичния сензор за мишка:

  1. Изключете компютъра.
  2. Изключете кабела на мишката от компютъра, ако е жична. Това обикновено ще бъде свързано към USB порта, тъй като оптичните мишки работят през тези портове. Ако имате такава мишка, пропускате първата стъпка. И в случай на безжична такава, няма нужда да изпълнявате първата стъпка. В случай, че мишката Ви е безжична трябва да извадите USB адаптера от компютъра.
  3. Обърнете мишката и намерете областта, в която присъстват обектива и светодиода.
  4. Внимателно издухайте праха или остатъците далеч от областта на лещата.
  5. Почистете внимателно областта на лещите с помощта на памучна кърпа, ако видите зацапване на лещата.
  6. Проверете повърхността, върху която работи мишката. Ако има сложен шаблон под мишката, тогава е трудно сензорът да направи желаните движения на мишката. Ако това е подложка за мишка, помислете за подмяната му всяка година. Междувременно, поддържайте го чисто.
  7. Поставете отново USB кабела на мишката в компютъра или USB адаптера.
  8. Включете компютъра.

Можете дори да използвате памучна кърпа, чийто край е накиснат в няколко капки подходяща почистваща течност и след това да я използвате, за да избършете внимателно зоната, за да премахнете остатъците или праха. По време на почистването, не оказвайте никакъв натиск върху сензора или светодиода, докато правите това и избягвайте да поставяте течност директно върху мишката.

Освен това, не трябва да изтича допълнителна течност от кърпата в мишката. Накрая използвайте суха памучна кърпа, за да избършете зоната, за да я изсушите. Преди да включите мишката, оставете я да изсъхне за около две минути.

Заключение

външно почистване на мишката
почистване на мишка външно

За да почистите мишката си качествено е задължително да знаете как работи тя, освен това трябва да имате опит и знания за правилния подбор на почистващия препарат. Само така можете да почистите вашата мишка качествено и безопасно. В случай, че сте избрали да почистим вашия офис например, ние ще направим това вместо вас, и всичко това е включено в цената. Ние знаем как!

<< Обратно в блога >>


Разгледайте услугите които предлагаме.
Можете да го направите следвайки връзката по-долу.
Списък с услуги
https://virgoclean.com
Гласувайте за нас от ТУК